Popřejme Agathě Christie k narozeninám (15.9.2010)

Připojte se k našemu blahopřání Agathě Christie k jejím 120. narozeninám!

Je 15. září, narozeniny Agathy Christie a polovina letošního Týdne Agathy Christie. Toto výročí slaví celý svět, od speciálního Google Doodle (podívejte se níže) přes rozsáhlou mezinárodní diskusi probíhající právě nyní na Twitteru. Kdekoli byste se vyparádili jako na večírek a zakřičeli nahlas slova „Miluji Agathu Christie!“, jistě byste nezůstali osamoceni.

Google miluje Agathu Christie
Google se připojil k oslavám vytvořením speciálního Google Doodle na motivy Agathy Christie, které se, výhradně dnes, objevilo na domovské stránce Googlu ve většině zemí světa – podívejte se na Google.co.uk.

Přihlaste se a vyhrajte kterýkoli román Agathy Christie, vydaný v češtině
Agatha Christie je nejpřekládanějším autorem na světě a díky více než dvěma miliardám prodaných výtisků získala vznešený titul Královna zločinu. Účastí v této soutěži můžete vyhrát kterýkoli román Agathy Christie, v současnosti vydaný v češtině. Znáte lepší způsob, jak navázat blízký vztah s Agathou Christie? Přihlaste se již nyní.

Lahodná smrt
Fanoušci Agathy Christie po celém světě si připomínají výročí jejího narození přípravou dortu Lahodná smrt podle nového exkluzivního receptu Jane Asherové. Upečte Lahodnou smrt, umístěte její fotografii na stránkách Facebooku a můžete vyhrát odznak ze speciální limitované edice vydané při příležitosti 120. výročí.

Víkend Agathy Christie na ITV3
Nalaďte si o nadcházejícím víkendu britskou stanici ITV3 a připravte se na největší porci Agathy Christie, jakou jste kdy na svém televizoru měli. V sobotu a v neděli se bude nepřetržitě vysílat Agatha Christie. Kompletní program naleznete zde. A rozhodněte se, zda dáte hlas slečně Marplové nebo Poirotovi v Lidském detektivovi 2010.

Knižní festival v Chiswicku v Londýně
Připojte se v neděli 19. září k oceněné autorce detektivních románů Val McDermidové, která připomene Agathu Christie nad speciálním anglickým čajem. McDermidová, výherkyně ceny Diamantová dýka 2010, kterou uděluje Asociace autorů detektivních románů, rovněž pohovoří o svém novém románu Trick of the Dark. Knižní festival se uskuteční 17. až 19. září. Vstupenky si můžete rezervovat již nyní.

BBC audioknihy
Rádio BBC umožnilo stáhnout si na www.bbcaudiozone.com 57 nejpopulárnějších divadelních her Agathy Christie ze své produkce. V souvislosti s Týdnem Agathy Christie jsou k dispozici za speciální sníženou cenu 4,99 libry nebo méně, a to až do konce září 2010!

BARNES & NOBLE knižní klub Agathy Christie
Barnes & Noble's online fórum Klubu detektivních knih oslavuje v září narozeniny Dámy Agathy měsíc trvající slavností a pozvalo spisovatele k diskusi o různých aspektech života a díla Agathy Christie. Nezapoměňte navštívit jejich stránky.

Komiksy Agathy Christie
Britský vydavatel Agathy Christie David Brawn diskutuje na svém blogu o počátcích a nejnovějším vydání nádherně ilustrovaných komiksů Agathy Christie, jinak známých jako komiksový román. Dům na úskalí je nejnovější britské vydání a bude úžasným vánočním dárkem pro kteréhokoliv čtenáře jakéhokoli věku. Navštivte Davidův blog.

Agatha Christie na divadelní scéně
Samuel French, vydavatel divadelních her Agathy Christie, znovu vydal speciálně při příležitosti výročí Agathy Christie Go Back for Murder (adaptaci knihy Pět malých prasátek). Divadelní hry jsou uváděny po celém světě a romány, které nelze upravit pro divadlo, se předčítají a jsou poutavé zejména pro ty, kdo znají zápletku, na které jsou založeny. Můžete se rovněž přihlásit a zkusit vyhrát výtisk Utajených zápisníků Johna Currana.

BBC archiv
BBC archiv uvolnil malou kolekci rádiových a televizních příspěvků na počest nejúspěšnější spisovatelky detektivních příběhů. Soubor obsahuje úryvky z nedávno objevených nahrávek, které vznikaly během přípravy její autobiografie, pochvaly od divadelních velikánů a příspěvky mapující mnohá výročí legendární hry Agathy Christie Past na myši. Kolekce je nyní k dispozici.

A tajemnou postavou je…
Na závěr, pro všechny, kteří se zúčastnili online pátrání po pravé identitě Tajemné postavy, můžeme nyní odhalit, o koho se ve skutečnosti jedná. Aniž bychom prozradili konec příběhu, můžeme vám říct, že Tajemnou postavou je vrah z Vánoc Hercula Poirota. Vítěz soutěže bude brzy zveřejněn.


Překlad: Julie Tomsová