Z Iráku do Wallingfordu přes Iberii (22.3.2011)

V březnu roku 1962 byl nejen poprvé publikován román Agathy Christie Prasklé zrcadlo, ale současně UNESCO oficiálně ocenilo Agathu Christie jako nejčtenější britskou autorku na světě; William Shakespeare zůstal druhý. Téměř o půl století později je Agatha Christie stále ještě zdrojem novinek – zde najdete, co se děje v březnu 2011:


Tři tisíce let staré předměty ze slonoviny budou vystaveny v Britském muzeu
Agatha Christie nejen doprovázela svého manžela Maxe Mallowana při jeho
vykopávkách na Předním Východě, ale v 50. letech minulého století se také stala zkušenou archeologickou fotografkou, když Max Mallowan objevil tisíce starověkých artefaktů v Nimrudu v severním Iráku. Britské muzeum nedávno koupilo za 1,17 milionu liber část předmětů ze slonoviny a nyní je vystavuje v Londýně, vstup zdarma. Více informací.

Dopisy Agathy Christie
Wallingford byl domovem Agathy Christie po většinu jejího života, ale v  porovnání s Torquay, místem jejího narození, bývá velmi často opomíjen. Význam Wallingfordu v životě Agathy Christie se nyní dostává do popředí díky místnímu muzeu, které právě vystavilo některé z dopisů Agathy Christie, veřejnosti dosud neznámých. Chcete vědět víc?

Konec Poirota na ITV?
Tento měsíc proběhla vzrušená debata podnícená spekulativními novinovými zprávami o tom, že ITV se rozhodla zrušit výrobu závěrečné série s Herculem Poirotem. Pravdou je, že živá debata stále ještě probíhá a je jasné, že vzhledem k obrovskému počtu fanoušků Agathy Christie na celém světě je po dokončení závěrečné série obrovská poptávka. Všechna oficiální vyjádření společností ITV a Chorion najdete na webových stránkách www.agathachristie.com.

Všichni na palubu!
Vyplujte tyto Velikonoce se společností Fred. Olsen Cruise Lines na palubě jejich lodě Balmoral a dopřejte si dokonalou dovolenou pro fanoušky Agathy Christie. Výletní loď popluje k Iberskému poloostrovu a Maroku a během plavby bude hostit živá provedení rozhlasových her Agathy Christie a povídání s Matthewem Prichardem a Juliem Greenem, producentem Divadelní společnosti Agathy Christie. Rovněž zde bude výstava poznámek Agathy Christie a fotografie z jejího života. To vše konzumováno s kouskem Lahodné smrti. Více se dočtete zde.

Mnoho fanoušků na Facebooku
Oficiální stránky Agathy Christie na Facebooku právě zaznamenaly na 5 000
označení „líbí se mi“. Ačkoliv ne každý má rád Facebook, my jsme si ho oblíbili, protože umožňuje fanouškům Agathy Christie umísťovat fotografie jejich kolekcí Agathy Christie, momentky z dovolených po stopách Agathy Christie a nedávno i fotografie mnoha pánů připomínajících Hercula Poirota. Najdete na nich pár velice přátelských fanoušků Agathy Christie, a tak přesto, že Facebooku nerozumíte nebo si ho dokonce ošklivíte, nebudete návštěvy těchto stránek litovat. Podívejte se na oficiální stránky Agathy Christie na Facebooku.

Vyhrajte vstupenky na divadelní hru Verdict v Yorku
Bill Kenwright ve spolupráci s Divadelní společností Agathy Christie uvádí divadelní hru Agathy Christie Verdict, která se bude hrát v Grand Opera House v Yorku pondělí 2. května do soboty 7. května 2011. Nabízíme dva lístky na toto představení. Jediné, co musíte udělat, chcete-li je získat, je poslat e-mail se svým jménem, adresou a telefonním číslem na adresu christiecompetition@chorion.co.uk. Z vašich e-mailů vylosujeme vítěze. (Osobní údaje nebudou použity k žádnému jinému účelu než ke kontaktování výherce divadlem. Náhrada v hotovosti není možná, nabídka je určena pouze zájemcům starším 18 let, výherce si musí zajistit vlastní dopravu na představení a zpět.) Podívejte se na kompletní program turné divadelní hry Verdict ve Velké Británii.

20% sleva na reprodukce obalů knih Agathy Christie
Až do konce dubna 2011 můžete získat 20% slevu na všechny reprodukce obalů knih Agathy Christie. Takže pokud hledáte způsob jak ozdobit svůj dům nebo sháníte dárek pro fanouška Agathy Christie, již nemusíte hledat! Pouze při dokončování objednávky zadejte kód murder20. Kolekci si prohlédněte zde.


Překlad: Julie Tomsová